År 2014 grundades OhSnap! Sweden av fotografen och sociala entreprenören Felicia Margineanu.

Felicia är född 1993 och började redan som 13 åring att fotografera då hon som mobbad valde att hoppa av sin stora passion, tennis. Kameran blev hennes bästa kompis och en räddare i nöden. Under Felicias tonår insåg hon vilket fantastiskt verktyg kameran var. Att istället gå från objekt till subjekt i sitt eget liv, stärkte hennes självkänsla och hon växte som människa.

Drömmen om att bli världens bästa modefotograf blev en stark drivkraft men när Felicia hamnade i olika sammanhang där retuschering och omöjliga kroppsideal blev en del av vardagen började hon ifrågasätta sig själv och sin roll som fotograf. ”Har inte jag ett ansvar i detta? Hur bidrar jag med att unga mår psykiskt dåligt med sig själva om jag jobbar på det här sättet?”. Dem tankarna följde med och det var inte förrän år 2010 när Felicia var 17 år som hon insåg sin egna kraft till samhällspåverkan.

1275320_10151920426046063_904826513_o

Felicia lyckades samla ihop 10 000 personer i en manifestation mot rasism dagen efter svenska valet med hjälp av Facebook. Över natten blev hon ett namn på löpsedlarna i hela världen. Fotografin försvann mer och mer i Felicias liv, hon var upptagen dagarna ut att delta i debatter, samtal, föreläsningar och ungdomsverksamheter. Hon deltog i skönhetstävlingen Fröken Sverige för att utmana dem normer och ideal om vem som får gå på skönhetsscenen. Felicia som då vägde nästan 70 kg, med sina knappt 160 cm, korta hår och rumänska ursprung gick på finalscenen på Grand Hotel i Stockholm för att visa att en kvinna inte bör definieras enbart för hur hon ser ut. Hon vann självklart inte tävlingen, men hon vann något mycket större – kärleken till sig själv.

Det var inte förrän 2014 som det slog Felicia att hon kunde kombinera både sin passion för fotografi och samhällspåverkan, hon var helt övertygad om att ju fler unga som får uppleva fotografi och använda kameran i sitt liv, så kommer fler också kunna finna sig själva, bli självförsörjande och bli sina egna förändringsagenter, så skapades OhSnap! Sweden. Efter enbart ett år har vi skapat en framgångsrik utbildningsplattform och agentur och vårt arbete har fått ett flertal priser, utmärkelser och nomineringar. Idag drivs vi som ett AB med b.la Anna Berggren, tidigare vice VD på MTG och tidigare VD på Fotografiska, vi expanderar och kommer under år 2016 att finnas i både Stockholm och Göteborg. Utmaningarna är stora, fantastiska och spännande!

picture-25


★ Årets Samhällsförbättrare 2015

Fryshuset

★ Årets Stipendium till en ung entreprenör 2015
Företagarna

★ Årets uppstickare #26/100, 2014
Shortcut

★ Årets unga VD, finalist 2014
Tidningen Entreprenör

Lovvärd insats, Sollentuna kommun 2014
Tilldelas personer som gjort viktiga insats inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde.

_DSC6870 (kopia)